Trudno wyobrazić sobie letnie, upalne dni bez smakowitego orzeźwienia, jakim są lody. Co jednak w sytuacji, kiedy nie po drodze nam do ulubionej lodziarni czy sklepu? Wówczas warto skorzystać ze smacznej, prostej i często znacznie zdrowszej alternatywy, jaką są lody domowe. Przygotowanie takiego deseru zajmuje niewiele czasu i wymaga zaledwie kilku składników, a satysfakcja z udanych efektów może sprawić, że na stałe wprowadzisz tę propozycję do swojego menu. Wypróbuj nasze kreatywne przepisy na domowe lody!
Jak zrobić lody w domu – wersja na patyku
Idealny przepis na lody dla tych, którzy poza smakiem cenią sobie estetyczny wygląd przekąsek. Owoce zatopione w wodzie kokosowej są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i orzeźwiające. Mają tylko jedną wadę – są tak piękne, że niekiedy, aż żal je jeść! Składniki potrzebne do ich przygotowania:
- 3 szklanki wody kokosowej
- 1 kiwi
- ½ szklanki malin
- 5 dużych truskawek
- garść borówek amerykańskich
Przygotuj silikonowe foremki do lodów. Obierz kiwi i pokrój je w cienkie krążki. Resztę owoców dokładnie umyj. Do foremek wlej mleczko kokosowe, tak, aby wypełnić je do połowy. Następnie w środku umieść 1 plasterek kiwi, dwie połówki truskawki, kilka malin i borówek. Włóż patyczki i mroź przez minimum 4-5 godzin. Gotowe!
Przepis na lody z ciasteczkami Oreo
Idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich, ale i oryginalnych, urozmaiconych przekąsek. Do zrobienia lodów potrzebne będą:
- 800 g dobrze schłodzonej śmietanki 36% (3 i ¼ szklanki)
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo
Do miski wlej schłodzoną śmietankę i mleko skondensowane, a następnie ubij je razem na sztywno. Do powstałej masy dodaj pokruszone ciasteczka, a następnie dokładnie wymieszaj całość za pomocą łyżki. Lody przełóż do jednego dużego lub kilku małych naczyń i włóż do zamrażalki na minimum kilka godzin. Smacznego!
Czekoladowe lody. Przepis dla miłośników klasycznych smaków
Trudno znaleźć kogoś, kto nie przepadałby za czekoladowym smakiem. Przepis na lody, które są prawdziwym klasykiem, wymaga poświęcenia 10 minut i tylko 3 składników:
- 1 szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru pudru lub innego słodzika
Do mocno podgrzanego i zdjętego z gazu mleka dodaj czekoladę. Mieszaj składniki aż do powstania płynnej masy. Następnie dodaj cukier puder i mieszaj całość do momentu jego rozpuszczenia. Masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalki na minimum 3 godziny. Po tym czasie lody będą gotowe do jedzenia.
Lody domowe – jak je zaserwować?
Lody przygotowane w domu to słodycz, którą bez wątpienia zaskoczysz swoich bliskich. Przy odrobinie wysiłku wyczarujesz z nich efektowny deser, który zaspokoi pragnienie nawet największych miłośników orzeźwiających przekąsek.
Zastanawiasz się, jak podać przygotowane lody? Zacznij od przełożenia lodów do szklanych pucharków. Deser warto urozmaicić ulubionymi owocami, wafelkami, bitą śmietaną lub polewą o ulubionym smaku. Lody znakomicie będą komponowały się także z ciastem na ciepło.