Przed Tobą urodziny, imieniny, a może inna uroczystość, którą planujesz świętować w gronie znajomych, przyjaciół czy rodziny? Smaczny i efektowny tort to punkt obowiązkowy w programie każdego ważnego wydarzenia. Zaskocz swoich gości deserem, który rozpieści ich kubki smakowe, a Tobie pozwoli zaprezentować się jako prawdziwy, kreatywny mistrz cukiernictwa!
Jednym z kluczowych zadań podczas pieczenia tortu jest, poza zadbaniem o biszkopty, przygotowanie masy. Wbrew pozorom, krem do tortu wcale nie musi zmuszać nas do spędzenia niekończących się godzin w kuchni.
Krem do tortu – na jaki rodzaj warto się zdecydować?
Sposobów na to, jak zrobić krem do tortu, jest naprawdę mnóstwo. Największym wyzwaniem w tym wypadku okazuje się zazwyczaj wybór konkretnego smaku, który będzie idealnie komponował się z biszkoptem i resztą dodatków, a także przypadnie wszystkim do gustu. Warto pamiętać o tym, że najlepsza masa to taka, która jest lekka, puszysta i daje się kroić bez żadnych problemów. Wypróbuj nasz sprawdzony, uniwersalny przepis na krem do tortu, który będzie pasował do każdego rodzaju ciasta!
Jak zrobić krem do tortu? Najlepszy przepis na masę z bitej śmietany i mascarpone
Do przygotowania smacznej masy nie potrzebujemy wielu produktów czy sprzętu. Nawet jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu, istnieje sprawdzony przepis, który za pomocą miksera pozwoli Ci przygotować przepyszną masę. Krok po kroku wyjaśniamy, jak przygotować idealny krem do tortu. Potrzebne składniki, z których otrzymasz około 1000 ml masy:
- 300 g mocno schłodzonej śmietanki 30% (około jednej pełnej szklanki)
- 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 3 czubate łyżki cukru pudru (ewentualnie zwykłego cukru lub dowolnego słodzika)
- opcjonalnie: barwnik spożywczy
Krem do tortu – przygotowanie
Jeżeli zaopatrzyłeś się we wszystkie niezbędne składniki, możesz przejść do części głównej przygotowywania masy do tortów.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu do miksowania i odstaw na około godzinę do lodówki.
- Wyjmij naczynie z lodówki. Jeżeli chcesz, aby Twoja masa była kolorowa, jest to odpowiedni moment na dodanie do niej barwnika spożywczego o wybranym przez Ciebie odcieniu.
- Zacznij ubijać krem. Stopniowo zwiększaj obroty aż do maksymalnej mocy miksera i ubijaj całość przez 2-3 minuty. Jeśli krem do tortu jest gęsty, nie rozlewa się, zaczyna stawiać opór mieszadłom miksera, to znak, że jest gotowy.
- Przygotowany krem wyłóż bezpośrednio na biszkopt lub przechowuj pod przykryciem w lodówce przez 3, maksymalnie 4 dni – dokładnie tyle zachowa on swoją świeżość i będzie dobry do użycia.
Krem do tortu – jak nałożyć go na biszkopt?
Przygotowany krem możesz wyłożyć bezpośrednio na ciasto, ale zachęcamy do zrobienia tego także w nieco bardziej kreatywny sposób. Masę możesz wymieszać z owocami, czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami, orzechami czy innymi dodatkami. Jeżeli chcesz wykorzystać krem do ozdoby wierzchu tortu, użyj do tego rękawów cukierniczych, dzięki którym możliwe będzie kształtowanie masy według uznania.